Върви, народе възродени! Честит празник, българи!

Автор: Пламен Русев

 

Днес честваме един от най-светлите български и световни празници – празника на съзиданието, на словото, на създаването и развитието на една изцяло нова култура. Днес честваме празника на българската писменност.

В наши дни ние се възхищаваме на хора като Елон Мъск, Стив Джобс, Сергей Брин, Питър Тил и други. Представяте ли си какво са направили братятя Кирил и Методий, създавайки Глаголицата и променяйки Status Quo на света си (в политически, религиозен и културен аспект) и в последствие учениците им и Климент, който, както някои твърдят, че е създал азбуката ни в съвременния ѝ вид, както я познаваме днес, и Цар Борис I, който е инициирал и финансирал това изключително начинание, което променя хода на историята и създава културни шедьоври през вековете!? Дава ни СЛОВОТО и правото на културно самоопределение.

Скъпи приятели,
днес ние празнуваме БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, стремежа към духовност и предприемаческата същност на народа ни, народа на България! Културната промяна, направена от нас през IX век, е жива и днес – 13 века по-късно! Дали днешните „кумири“ носят и цастица от този изключителен заряд? Колко от техните проекти ще имат силата на проекта БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, благодарение на който днес толкова народи имат своя уникална култура? Колко от техните проекти ще бъдат ползвaни всеки ден, всяка минута, всяка секунда, и то във формата, в която са били създадени преди 13 века?

Днес е празник на духовността и писменността, но и на визионерството, иновацията, държавността, бъдещето, създадено в България.

Четох, че за да се създадат и обучат 10 000 духовници на новата писменност, за 4-5 години е било нужно написването на десетки (стотици) хиляди книги! Но книгите не са били печатани както сега, а всяка се е писала на ръка върху агнешка кожа! Използваната техногия е позволявала от една кожа на агне да се направят 4-6 страници! За 7 години БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА през 9-ти век е инвестирала в над 20 000 човека, които са изкарани от икономическия живот и са обучавани на четмо и писмо. За „напечатването“ на книгите са били необходими кожите на милиони агнета (някои казват над 20 милиона, ако е истина) – това е огромен ресурс, инвестиран в културата и бъдещето на една нация, а в последствие на много други!

Приятели,
днес ние почитаме не само Кирил и Методий, днес ние празнуваме предприемаческия и откривателски дух на държавника Цар Борис I, на Климент и първите посветени ученици, които за 7 години в онези времена правят нещо, което дори днес – с наличието на всичките технологии и възможности – изглежда невъзможно!

Нека помним и следваме тези модели. Иновациите, визионерството, желанието да промениш света и живота на хората към по-добро, културното развитие и ценности не са създадени от някой някъде, днес честваме хората, които са живяли и ходели по улиците ни и са променили света към по-добро!

Честит празник и нека да мерим делата си спрямо постиженията на нашите герои и да вървим напред, защото
„Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!“

Всичко друго е суета!

 

24 май 2016 г.

 

Текстът е публикуван на личния профил на автора във Фейсбук. Споделяме го тук с негово разрешение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *